1999 lokakuu
valokuvagalleria
hakemisto
kaikki aiemmat
sanomanetti.fi 1999/13
vanhin
edellinen
etusivu
seuraava
uusin

Kansa herää
Taistelu Algeriasta
tiistaina 2.11
klo 23.00 TV2:ssa

Vuorineuvos Muhonen sotkemassa Keski-Suomen Valon myyntiä tarjouskilpailun jälkeen!


Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999

Halloween 30.10

1999/13
torstaina
lokakuun 28. päivänä 1999
Joka torstai

etusivu

lukijoilta

urheilu
tv
kulttuuri
netti

asunto
ruoka

raha

pääkirjoitus

kirjoita!

ilmoita ilmaiseksi: osta&myy

tapaamiset

säälinkki

lahjoita ruokaa

hakemisto ja aiemmat lehdet

kuvat

tietolinkit

info

 

Aiemmat
jutut ja kuvat


JyväskyläKenen Keskisuomalainen?
lue lisää!


Mäki-Matin perhepuisto ja demokratia:

"Eikö Jyväskylä osaa säilyttää mitään vanhaa?"

Keskisuomalainen: Puheenvuorot maanantaina 25.10.1999


Jyväskylän Mäki-Matin perhepuisto juhli kesällä 20-vuotispäiviään. Kaupunki on ollut ylpeä puistostaan, joka on laatuaan Pohjoismaiden ensimmäinen. Nyt sen toiminta on vaakalaudalla.

Sanotaan, että puiston toiminta tullaan turvaamaan, mutta sen toimintamahdollisuudet suunniteltujen muutosten jälkeen ovat aivan eri mittaluokkaa kuin nykyisin. Mäki-Matin perhepuisto on ainutlaatuinen kokonaisuus ja kulttuurihistoriallisesti arvokas pienine punaisine mökkeineen, jotka onneksi ovat suojelukohteita.

Meillä on kyllä pieniä puistoja kaupungissamme, mutta Mäki-Matin perhepuisto on oma keidas keskellä kaupunkia. Se on todella suuressa käytössä. Monet matkaavat sinne sekä kaupungin laidoilta että myös maalaiskunnan puolelta.

Miksi ei esitellä rakentamisvaihtoehtoja muualta kuin perhepuiston alueelta, vaikka olen ymmärtänyt ettei sen enempää normaalikoulu kuin yliopistokaan pidä ratkaisua parhaimpana?

Vai onko asia sovittu etukäteen jo niin pitkälle, että suunnitelman C-vaihtoehto toteutuu, koska se on ainoa, jossa juuri 100 metriä siirretty Kukkatalo ei jää koulun pihan sisäpuolelle. Entä kuinka Pitkäkatu voidaan sulkea ja näin asettaa juuri rakennettu kukkakauppa entistä huonompaan asemaan?

Jos Norssin laajennus toteutuu perhepuiston tontilla, merkitsee se todella suuren koulukompleksin asettumista puistoon. Miten järjestetään yksivuotiaiden ja kouluikäisten ulkoilu samassa pihassa, kun raja-aitoja ei kuulemma tarvita "kahlitsemaan" lapsia?

Jo nykyisinkin yhden koululuokan saapuminen puistoon aiheuttaa pienimpien jalkoihin jäämisen. Kuka haluaa laittaa oman lapsensa näin isoon kouluun? Koko kouluiän kattava ikähaarukka samassa koulussa on varmasti hyvä asia, jos koulussa on 50 tai vaikkapa 100 oppilasta, mutta 1200 oppilaan koulussa asia on toisin. Tuskin näin ison kouluyhteisön vuorovaikutteinen yhteiselo on mutkatonta. Toivottavasti omien lapsieni ei tarvitse käydä koulua tällaisessa koulukompleksissa.

Miksi siirtää oppilaat pois kampukselta, jossa he ovat olleet alusta asti? Siinäkin häviää yksi perinne: Eikö Norssin vanhaa rakennusta voi korjata ja laajentaa nykyvaatimusten mukaiseksi? Jos uusi koulu pitää kuitenkin rakentaa, tulee sen myös päästä toteuttamaan uutta arkkitehtuuria ja rohkaista oppilaiden mielikuvitusta, eikä olla vain useaan kerrokseen ahdettu laatikko.

Onko Pitkäkadun uimahallin läheinen alue arvokkaampi kokonaisuus kuin jo valmis ja toimivaksi havaittu perhepuisto, niin ettei sinne voi rakentaa uudisrakennusta?

Liikennevaloja on puuhattu hyvin pitkään Pitkäkadun ja Voionmaankadun kulmaan. Niiden tarve vähenee, jos Pitkäkatu katkaistaan ja Voionmaankadun yli rakennetaan ylikulkusilta. Pienet oppilaat tuskin kuitenkaan malttavat kulkea ylikulkusiltaa pitkin. Jos suunnitelmat täytyy runnoa läpi, tulee niitä muuttaa ainakin sen verran, että Voionmaankadun alitse tehdään alikulkutunneli.

Kun Pitkäkadun liikenne ohjataan Cygnaeuksen koulun portille, heikkenee tämän koulun oppilaiden koulumatkan turvallisuus entisestään. Niin on taas yksi argumentti lisää puoltamassa ko. koulun lopettamista. Liikenneongelman paikka vain siirtyy yhden korttelin päähän nykyisestään, ja silloin on myös K-kauppa Vinkin liikenne mukana.

Entä ovatko ihmiset ihastuneita Harjun kylkeen suunnitellun auditorion ja seikkailupuiston rakentamisesta? Käytännössä asian eteenpäin vieminen voi olla hyvinkin erilainen, vaikka se paperilla saadaan näyttämään hienolta.

Normaalikoulun ala-asteen nykypäivän tarpeita vastaavilla tiloilla tuntuu olevan kiire, mutta suunnitelmat ja päätökset tulisi tehdä kuitenkin rauhassa ja miettiä seurauksia pitkällä aikavälillä. Normaalikoulussa pidetyssä tiedotustilaisuudessa kaivattiin uusia vaihtoehtoja neljän perhepuiston tontille suunnitellun mallin rinnalle. Niinpä lopuksi kysynkin, miksi Jyväskylän kaupunki ei arvosta, eikä osaa säilyttää mitään vanhaa?

Tuija Piili-Jokinen, Jyväskylä


Kirjoita mielipiteesi suoraan lomakkeelle!

Jyväskylä.

Yliopiston rehtori Sallinen Harjua nirhoamassa

Kun yliopisto haluaa normaalikoulun siirtoa pois Kampusalueelta ja nykyisen koulun omaan muuhun käyttöönsä, niin itseasiassa rehtori Sallisen vaatimukset voivat johtaa Harjun nirhaamiseen , koska uutta tilaa on jostakin saatava.

Auditorion harjun kupeessa tai sisässä pitäisi kyllä hetkeksi hiljentää päättäjät miettimään mihin ollaan oikein menossa.

Joku seikkailupuistohan voidaan palauttaa takaisin luonnontilaan, mutta ei kai sentään auditoriota voi purkaa, jos joskus huomataan, että harjun lisänirhaaminen olikin virheratkaisu.


Lue myös:

Jyväskylä:


Vuorineuvos Muhonen
sotkemassa Keski-Suomen Valon myyntiä tarjouskilpailun jälkeen!

Paviljongin johtaja

sai potkut

Kaupunginjohtaja
Kettunen -
uupumaton ideanikkari

Jutut ja artikkelit kirjroitti ja kuvat kuvasi Pertti Manninen kesällä ja syksyllä 1999 Jyväskylässä ja Helsingissä.Kenen keskisuomalainen?

Mäki-Matin perhepuiston ja Harjun nirhaamiseen Keskisuomalaisella ei ole mitään kantaa, ellei sellaiseksi lueta asukkaiden lähettämiä lukijakirjoituksia.

Lehti voisi aivan hyvin lukuisine toimittajineen ja muine yhteysresursseineen ottaa selville, mistä tässäkin on oikein lopulta kysymys ja mitkä asiat liittyvät yhteen ja mitä on sovittu ja ketkä ovat sopineet ja kirjoittaa kunnon juttu.

Mutta ei. Lehti piiloutuu omaan linnakkeeseensa ja luottaa siihen, että tietämättömyydessä herrojen ja rouvien puuhastelu voi onnistua asukkaiden aiheellisista vastalauseista huolimatta.

Paljastakaa kähminnät, jottei tarvitse kysyä kenen keskisuomalainen?


 


Moto Guzzi ja tyttö Jyväskylän
kesässä 1999

Konserttitalon alle Koulun alle Jyväskylän kaupunkikuva köyhtymässä

Ennennäkemätön uuden rakentaminen ei säästä vanhaa!
torstaina syyskuun 16. päivänä 1999
linkki 11.03.02


Lahjoita
ruokaa:


"The Hunger Site"-sivulla käydessäsi ja siellä nappia painaessasi lahjoitat ruokaa maailman nälkäisille ihmisille. Sivulla mainitut sponsorit maksavat lahjoituksen puolestasi! Voit tehdä yhden lahjoituksen joka päivä.

ilmoita ilmaiseksi

Päivän pannu

etusivulle


Viikon kysymys:


Onko Häkkinen paras?


kyllä
en
Mielestäni...
TOIMITUS
yhteydenotto: suoraan lomakkeella tai
[email protected]
Sivut valmisti Pertti Manninen 28.10.99
sanomanetti.fi 99/13

sivun alkuun!

sivun levennys ja fontit torstaina 2008-02-28

otsikko ja navigointi 20.12.2000
linkki 11.03.02