Sanomapark - Sanomapark.fi - Kirjoituksia ja kuvia - Sisältää myös kirjoituksia ja kuvia vuonna Nettisanomat/Sanomanetti-sivustosta vuodesta 1999 alkaen. Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen. Yhteys: sanomanetti @hotmail.com.
POISTOT (HO 19.11.2015) 

Parempi ajettavuus autoosi laatuosilla

Useat autoilijat ja autoharrastajat eivät välttämättä osahankintoja tehdessään keskity pelkästään edullisimpaan hankintahintaan, vaan pyrkivät ennemmin parantamaan autonsa ominaisuuksia vaihtamaan alkuperäisosien tilalle esimerkiksi alkuperäisiä tehokkaammat jarrut tai sporttisempaan ajoon soveltuvia alustanosia.

Useat netin varaosamyymälät tarjoavat hyvän valikoiman laatuosia harrastajien käyttöön. Edellä mainituista löydät osat lähestulkoon kaikkiin automerkkeihin, esimerkiksi auton-varaosat24.fi tarjoaa erinomaisen valikoiman osia joka lähtöön. Monelle perushuoltojen tekeminen itse antaa mahdollisuuden säästää autoilun kustannuksissa, mutta toisaalta se myös antaa vapauden valita alkuperäistuotteen tilalle asennettavien osien valmistajan. Vaikka päätyisitkin käyttämään huoltoliikkeen palveluita, voit silti tehdä osatilauksen jo ennakkoon omien mieltymystesi mukaan. Tyypillisimmät ajettavuuteen vaikuttavat jälkiasennusosat ovat alustan ja jarrujärjestelmän osia.

Tehtaalta osavalinnoissa tehdään usein kompromisseja esimerkiksi mukavuuden ja urheilullisen ajettavuuden välillä, ja tietysti myös kustannustehokkuudella on osansa tehtaan valinnoissa. Osahankinnat itse tekemällä pääset vaikuttamaan vaihdettavien osien laatuun ja ominaisuuksiin.

Merkkiliikkeestä hankkimalla tietää saavansa alkuperäisiä vastaavia osia tilalle, mutta vastaavaa laatua saa useimmiten hankittua ulkopuolisen toimijan verkkokaupasta huomattavastikin edullisempaan hintaan. Esimerkiksi auton jarrujen komponenttien uusimisen yhteydessä on mahdollista päivittää tilalle ominaisuuksiltaan alkuperäisiä tehokkaammat ja laadukkaammat tuotteet. Tunnetuista merkeistä esimerkiksi Brembon tuotteet löytyvät monen urheiluautovalmistajan malleista ensiasennusjarruina. Näitä tehokkaita ja näyttäviä jarruja on saatavilla jälkiasennusmalleina myös tavallisempiin autoihin, tehokkaita ja näyttäviä etsivälle autoharrastajalle. Tosin suorituskykyä esimerkiksi jarruihin haettaessa hankintahinta voi kivuta myös reilusti alkuperäisosia kalliimmaksi, valikoimasta kun löytyy päivitysmahdollisuuksia vaativampaankin makuun. Jämäkämpää ja urheilullisempaa ajotuntumaa hakeva autoilija voi päivittää ajoneuvoonsa vanhojen iskunvaimentimien tilalle tukevammat sport-iskunvaimentimet, sekä mahdollisesti madallusjouset alkuperäisien tilalle. Madallusjousilla saadaan ulkonäkö hiottua kohdalleen esimerkiksi päivitettäessä vanteet alkuperäisiä suurempiin, vakioalustalla matalaprofiilirenkailla varustetusta autosta tulee helposti liian korkean tai muuten epäsuhtaisen näköinen.

Varaosahankinnoissa on hyvä muistaa laadukkaiden tuotteiden käyttöikä. Parempien ominaisuuksien lisäksi jarrujen ja alustan päivityksellä voi saavuttaa myös pidemmän käyttöiän osille. Halvimpaan mahdolliseen varaosavaihtoehtoon päätyvä saattaa pitkällä aikavälillä maksaa kuluvista jopa enemmän, sillä laadukkaiden osavalmistajien tuotteita suosimalla samoja korjaustoimenpiteitä joutuu todennäköisesti suorittamaan harvemmin. Asennuksen osalta turvallisuusnäkökohta on tärkeää pitää mielessä. Mikäli omasta tallista ei löydy tarvittavia työkaluja, tai mikäli omien kykyjen riittävyys epäilyttää, on ehdottomasti suositeltavaa jättää työ asiantuntijoiden hoidettavaksi.

 

 

Sanomapark - Sanomapark.fi - Kirjoituksia ja kuvia - Sisältää myös kirjoituksia ja kuvia vuonna Nettisanomat/Sanomanetti-sivustosta vuodesta 1999 alkaen. Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen. Yhteys: sanomanetti @hotmail.com. Jaska Jokunen. Index-sivu 2012-11-09, 2013-11-09 - 2014-07-19, 2014-11-01, 'banneri' 2015-01-26, mainoslinkki 2015-09-14, mainoslinkki 2015-09-15, 2016-03-17

2010

sanomapark2011
- sanomapark 2012 - sanomapark 2013

sanomapark 2014

Sanomanetti - Nettisanomat - 12.fi - Sanomatori

vanhin
 
uusin 

Mari Kiviniemi ja Arto Merisalo talvella 2007 Lempäälässä.

Lähde Iltalehti torstaina 2010-08-26. .Artikkelin nimi: Merisalo ja Kiviniemi: Yhteinen kiertoajelu. Alkuperäinen kuvateksti: KUMPI PUHUU TOTTA? Merisalon mukaan BMW:n takapenkillä puhuttiin vaalirahoituksesta. Kiviniemi kiistää rahapuheet.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010082612241844_uu.shtml

Muuneltu kuva: Sanomapark.fi. Pertti Manninen

2011-02-06

 

 
Sivun alkuun!

2014-01-12